top of page

Thee voor bijen

Een mooi en kleurrijk Salland, met een rijke natuur en biodiversiteit en daarvan genieten met een heerlijk kopje Sallandse kruidenthee in je hand, gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar dromen wij van op Groei- en Zorgboerderij De Stamhoeve. Daarom hebben wij op twee plekken een zorgvuldig uitgekozen mengsel gezaaid van wilde, bloeiende planten, waar bijen en vlinders blij van worden en waar wij heerlijke kruidenthee van kunnen maken: Biodiversithee.

Het is al enige tijd duidelijk dat er aandacht nodig is voor de stand van de insecten in Nederland en dan met name de bestuivers. Deze nuttige beestjes doen zo veel voor onze voedselvoorziening, maar hebben het erg moeilijk bij hun eigen voedselvoorziening. En dat terwijl veel van hun voedsel te vinden is in de meest prachtige bloemen en planten, die ons landschap schitterend op kunnen fleuren. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een manier om het Sallandse land op een verantwoorde en passende manier bloemrijker te maken en daarmee voedselrijker voor de insecten.

Natuurwaarde als uitgangspunt

Waar veel initiatieven om bijen te steunen vooral voedsel voor honingbijen en heel algemene bijen opleveren, hebben wij ons gericht op het dekken van de tafel voor zo veel mogelijk verschillende wilde bijen en daarmee zo veel mogelijk bedreigde soorten. Op basis van kennis van Wageningen University & Research (WUR) en Naturalis hebben we de voedselbehoefte van de bijen als uitgangspunt genomen. Vervolgens hebben we geselecteerd op bruikbaarheid voor thee en kozen we zo veel mogelijk voor vaste planten. Dat laatste heeft als voordeel dat het bodemleven niet elk jaar verstoord hoeft te worden, omdat we niet steeds opnieuw hoeven in te zaaien. Bovendien versterkt dat het verdienmodel van de thee, omdat we van één keer zaaien meerdere jaren kunnen oogsten.

172 soorten bijen aan tafel

Op basis van het landschapstype waar we ons hier bevinden, kunnen 172 soorten bijen voor komen in dit gebied, waarvan 57 op de rode lijst van bedreigde bijensoorten staan. De doelstelling voor de voedselvoorziening is om te komen tot tenminste vijf soorten planten waar elke bij toegang toe heeft op elk moment in zijn voedselzoekende periode. Op basis van de in dit gebied voorkomende beplanting, is er sprake van een voedseldekking van ca. 40%. Met de aanplant van dit bijenrestaurant, wordt dit verhoogd naar bijna 70%. Dat is een hele stap vooruit.

Project in ontwikkeling

Deze manier van natuurontwikkeling is betrekkelijk nieuw. Voor ons is het een proces van vallen en opstaan, proberen en bijsturen. In 2021 is dit veld voor het eerst ingezaaid en in de jaren daarna gaan wij bijhouden hoe het zich ontwikkelt. Daarbij spelen vragen als:
- welke planten komen goed op en welke niet
- in hoeverre weten de bijen deze plek te vinden
- wat is de beste methode om te oogsten
- welke opbrengst levert dit stuk grond, vooral in verhouding tot de kosten die gemaakt worden

 

Mocht je ons in het veld aan het werk zien en vragen hebben over de voortgang van het project, stel ze dan gerust. Wij staan je graag te woord.

20210514_143413.jpg

Ons eerste theeveld wordt met veel zorg handmatig ingezaaid.

20210514_143103.jpg

Je akker komt tot bloei met De Stamhoeve!

Biodiversithee

bottom of page