Nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen/initiatieven?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

 

  • Nieuwsbrief:

  • * verplicht in te vullen

← Overzicht

THUIS OP DE STAMHOEVE

Voor je ligt de eerste nieuwsbrief van De Stamhoeve. Ik zal je regelmatig op de hoogte houden van het reilen en zeilen op De Stamhoeve.
Wat gebeurt er zoal en wat houdt mij bezig ten aanzien van De Stamhoeve.
Soms gekoppeld aan een inhoudelijk thema, zodat de nieuwsbrief jou hopelijk inspireert. 

Sinds 2 maanden wonen wij op onze boerderij in Raalte. Soms is dat nog onwerkelijk.
Om vanuit een droom, waarvan ik besloot dat ik hem wilde realiseren, nu echt rond te lopen op de plek waar het gaat gebeuren.
Wil je lezen wat er precies gerealiseerd gaat worden? Kijk dan op www.destamhoeve.nl voor een actuele versie van het plan. 

Eén november kregen wij de sleutel en 27 november verhuisden wij. In de tussentijd werden er wonderen verricht door zo'n 150 paar handen. 
De metamorfose is echt ongelofelijk. Vijf slaapkamers, een woonkamer, leefkeuken en 2 lange gangen werden ontdaan van "tig" lagen behang en voorzien van een nieuw fris vezelbehang. De emmers latex waren niet aan te slepen.

Deze 27 dagen kenden veel hoogtepunten, maar één dag verdient het om apart genoemd te worden.

13 November kwamen 65 leden van het Pulsarplatform, (een beroepsplatform waar ik lid van ben) een dag studeren en klussen op De Stamhoeve.
Het was een bijzondere, sfeervolle, liefdevolle dag. 

Dank aan de vele handen die geholpen hebben ons thuis te maken.


ROOD VOOR ROOD

Nu we hier wonen ben ik volop bezig met de uitwerking van het plan.

De eerste stap die gezet moet worden is de goedkeuring voor Rood voor Rood, oftewel stenen voor stenen-regeling. Oude stallen worden gesloopt en in ruil daarvoor mag er een nieuw woonhuis gebouwd worden op ons terrein. De gemeente wil dan wel meebeslissen over de inrichting van het terrein e.d. Ik ben nu bezig met de inrichtingsschets, inclusief beplanting. 

Ten aanzien van het groen, helpt tuinvrouw Janneke van der Brugge mij met de indeling van het terrein. Ik heb haar hiervoor gevraagd omdat ik geen andere hovenier ken die zo de ziel van een tuin weet "te vangen".  Het is niet zozeer ontwerpen wat zij doet, maar een vorm van afstemmen op de tuin, omgeving en natuurlijk de bewoners van de tuin, zowel mens als dier. Daar rolt dan een ontwerp uit, dat recht doet aan alle partijen. Zie www.joyousgarden.nl voor meer informatie, ook over haar inspirerende lezingen. 

A.s. zondag 6 februari organiseer ik van 11.00u tot 14.00u een brainstormsessie over het terrein, om van verschillende invalshoeken te kijken. Wil je hier bij zijn, laat me dit zsm weten, dan stuur ik je informatie per mail. 

12 Februari wil ik de indeling van het terrein helder hebben, zodat Janneke zich bezig kan gaan houden met de verdere invulling, nl. de streekeigen beplanting.
 

VACATURE INWONEND BEGELEIDER

De Stamhoeve is op zoek naar een inwonend begeleider.   
 
Ik zoek iemand die er voor kiest om onderdeel te zijn van een gemeenschap met mensen met en zonder verstandelijke beperking. De inwonend begeleider woont daadwerkelijk met hen in één huis. Het zijn met hen is wezenlijk. Je bent met hen en assisteert hen in hun dagelijks leven. Dat doe je natuurlijk niet alleen, maar je hebt wel een spilfunctie.

Mocht je interesse gewekt zijn, dan ga ik graag met jou in gesprek.  
Het spreekt voor zich dat je ook anderen kunt attenderen op deze vacature. Welke eigenlijk meer een levenswijze is dan een vacature...
 

VOORJAAR

Het voorjaar is in aantocht, van oudsher de tijd van schoonmaken, opruimen, zodat het nieuwe leven weer kan gaan groeien.
Ik wil de komende tijd de oprijlaan een onderhoudsbeurt geven. Er kan aardig wat gesnoeid en opgeruimd worden, zodat er in het najaar bollen geplant kunnen worden. Dan hebben we volgend voorjaar een zee van narcissen, ik verheug me er al op.  
18 Maart is de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. De slogan van deze dag is "Het leukste dagje uit". Ik heb De Stamhoeve hiervoor aangemeld. Heb je zin om een dag samen fysiek bezig te zijn in de buitenlucht, onder het genot van lekker eten en drinken, meld je dan aan via de site van NLdoet, www.nldoet,nl
Het is natuurlijk  heel leuk met collega's, vriendinnen, buren, familie. 
 

PROKKELDAGEN

Heb jij wel eens gehoord van de landelijke Prokkeldagen? Waarschijnlijk niet, want de bekendheid mag nog best groeien...
De organisatoren vinden dat er eigenlijk altijd PRikkelende Ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking zouden kunnen en moeten zijn. Maar omdat dat nog niet zo is, organiseren zij dagen om dit te stimuleren. Ik  kan me helemaal vinden in dit idee en grijp deze dagen aan om een mooie dag op De Stamhoeve te organiseren.  

Ik wil een bijzonder open huis organiseren op zaterdag 11 juni. 's Ochtends zal Ronald met koorleden en mensen met een verstandelijke beperking samen liederen instuderen en een optreden voorbereiden. Ik ga in diezelfde tijd hapjes maken met mensen met en zonder verstandelijke beperking. 's Middags is er Open Huis in de deel en kunnen bezoekers luisteren naar de liederen en proeven van de hapjes. Daarnaast zal er een Prokkel-stam-boom zijn, waar mensen een wens voor een ontmoeting kunnen ophangen. Bijvoorbeeld, ik wil een keer naar de film. Bezoekers worden uitgenodigd om te kijken of ze een wens in vervulling kunnen laten gaan. Zodat de Prokkeldag vervolg krijgt.

Wil je betrokken zijn bij de Prokkeldag, om mee te organiseren, of om te helpen bij het hapjes maken, of op een andere wijze, meld je dan aan via info AT destamhoeve DOT nl

Nb. Om even over na te denken. Het is bewezen dat het hebben van een redelijk netwerk (vrienden, kennissen, mensen die je ontmoet op je werk, bij de vereniging, op je sportclub, buren etc. etc.)  één van de belangrijkste geluksfactoren in iemands leven is. (Ga maar eens na hoeveel mensen je ontmoet en wat dat voor jou betekent).
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een verstandelijke beperking zeer kleine netwerken hebben. De meeste mensen waar zij contact mee hebben, doen dit vanuit hun professie, dus de betaalde begeleider, de psycholoog etc.
Op De Stamhoeve wil ik gaan werken met een methode om de netwerken uit te breiden, door te kijken wat iemands passie is en daar contacten omheen te zoeken. Wil je hier meer van zien, kijk dan eens op YouTube: Person Centered Planning. 

Deze manier van werken sluit aan bij de volgende tekst die ik op mijn kantoor heb staan om me te herinneren waar het mij om gaat:

JIJ EN IK

Jij en ik
Ontmoeten elkaar als vreemdelingen
en dragen ieder een mysterie in ons mee

Ik kan niet zeggen wie jij bent.
Ik kan je wellicht nooit volledig kennen.
Maar ik vertrouw er op
dat jij op jouw manier een persoon bent
in het bezig van een schoonheid en waarde,
die vergelijkbaar zijn
met de grootste rijkdommen van de aarde

En daarom doe ik jou deze belofte:

Ik wil je geen identiteit opleggen,
maar nodig je uit om, zonder vrees of schaamte,
jezelf te worden.

Ik zal voor jou in deze wereld
een ruimte open houden
en jouw recht verdedigen
om die te vullen met jouw authentieke roeping

THEODORE ROSZAK 

 

 

Volgende keer meer over De Vrienden van De Stamhoevestichting (in oprichting) en wellicht al nieuws over de indeling van het terrein.